Opladen

Thuis:

  •  in een privé-garage of op een privé-oprijlaan
  •  parkeerplaats of bij een toegewezen/gedeelde parkeerplaats (gebruikelijk bij appartementen).

Op het werk:

  • bij de parkeerplaats van uw kantoorpand, gereserveerd of (semi)openbaar mogelijk.

In het Openbaar:

  • langs de straten, langs de snelweg of bij alle publieke parkeerfaciliteiten die u zich kunt bedenken( zoals winkelcentra, restaurants, hotels, ziekenhuizen, enzovoort).
  • Of u toegang heeft tot alle openbare laadpunten hangt af of uw laadpas is geactiveerd op “interoperabiliteit”. Met een interoperabele laadpas kunt uw auto laden bij verschillende laadpaal-providers.

Ja en nee. Net zoals alle reguliere stopcontacten, bestaat de mogelijkheid dat laadpalen verschillende contactdozen hebben afhangend van het land waar u zich bevindt. Ook de oorsprong van uw elektrische auto bepaalt de oplaadmogelijkheid. Om het ons gemakkelijk te maken, hebben alle autofabrikanten ervoor gezorgd het aantal kabels in de omgang tot 2 types is beperkt.

Vanaf de autokant, is de Type 1 contactdoos gebruikelijk voor Japanse en Amerikaanse voertuigen en Type 2 gebruikelijk voor Europese voertuigen. Let op:  Tesla’s vervaardigd in de VS hebben een speciaal type contactdoos, terwijl Europese Tesla’s wel voorzien zijn van een Type 2 contactdoos.

Vanaf de kant van het laadstation, zijn alle laadpalen in Europa en de VS voorzien zijn van een Type 2 contactdoos. Enkel de laadpalen met vaste kabels vormen hier de uitzondering!  Bij dergelijke laders zal u zelf moeten controleren of de kabel van het laadstation past in uw auto.

De duur van het opladen van uw batterij is afhankelijk van verscheidene factoren:

  • De status van uw batterij op het moment van opladen
  • Het vermogen van de batterij
  • De instellingen alsook het vermogen van het gekozen laadstation

Een (plug-in) Hybride zal ca. 1 tot 4 uur benodigen om de batterij volledig op te laden. Een vol-elektrische wagen vereist een oplaadtijd van 4 à 8 uur.  Wanneer men gaat vergelijken merkt men op dat de voertuigen thuis tot ca. 14 uur aangesloten op een laadstation. Daar waar dit in de werkomgeving ca. 8 uur bedraagt. Conclusie: Wanneer u zowel thuis als op het werk toegang heeft tot een laadstation beschikt u over voldoende tijd om uw voertuig 100% op te laden.

Opladen via een regulier Stopcontact: Wees gewaarschuwd indien u uw elektrische auto oplaadt aan een regulier stopcontact. Deze manier van opladen vereist een speciale laadkabel die kortsluiting en oververhitting voorkomt!  U zult tevens een stopcontact dienen te voorzien in de nabijheid waar u uw wagen parkeert; onder geen enkel beding mag u een verlengkabel gebruiken bij het opladen van uw wagen!

Opladen via een laadpaal / laadstation: Dit is de meest verantwoorde en veiligste methode om uw wagen op te laden. Waarom? Met deze manier van opladen wordt er op de meest efficiënte manier gebruik gemaakt van het vermogen van uw wagen en energiebron. Tevens laadt een laadstation 8x sneller dan een regulier stopcontact; wat betekent dat alle elektrische wagens volledig opgeladen kunnen worden binnen een tijdspanne van 1 à 4 uur.

Hieronder vindt U de Tabel om een overzicht te bekomen van de meest voorkomende batterijvermogens en hun oplaadtijd.

Capaciteit 230V 400V Laadtijd (20kW) 1-fase Laadtijd (20kW) 3-fase
13A 3.0kW 9.0kW 6 ¾ uur 2 ¼ uur
16A 3.7kW 11.0kW 5 ¾ uur 1 ¾ uur
20A 4.6kW 13.8kW 4 ½ uur 1 ¾ uur
32A 7.4kW 22.0kW 2 ¾ uur 1 uur
63A 14.5kW 43.5kW 1 ½ uur ¾ uur

De laadtijd van uw batterij is afhankelijk van verscheidene factoren:

  • Het land waar u zich bevindt
  • De status van uw batterij
  • Het vermogen van uw batterij
  • De buitentemperatuur op het moment van laden
  • Het gewicht van uw wagen
  • De gebruikte laadaccessoires én uw rijstijl

Bij de helft (50%) van de totale laadtijd, zal de batterij al tot 80% geladen zijn. De resterende 20% van de batterij wordt geladen via zogenaamde “trickle-“of “drip charging”. Deze methode waarborgt de kwaliteit van de batterij en zorgt ervoor dat deze zo lang mogelijk meegaat.

Snellaadstations: Snellaadstations bevinden zich meestal buiten de steden en/of langs de snelwegen. Door de relatief hoge kostprijs van hardware en installatiebenodigdheden, worden zulke laadstations vrijwel uitsluitend aangekocht en geïnstalleerd op verzoek van lokale gemeenten en overheden. Een snellaadstation laadt razendsnel op (20-30 minuten), doch is het enkel in staat een elektrisch voertuig op te laden tot slechts 80%.

Wij hoeven er geen tekening bij te maken…. Het laden van een elektrisch voertuig is gegarandeerd vele malen goedkoper dan het tanken van hun traditionele tegenhangers (met benzine-/dieselmotor). Elk land en/of gemeente hanteert een eigen lokale energie-regulering, -kosten en fiscale voordelen. Daarom adviseren wij u altijd de website van uw gemeentewebsite te raadplegen.

In België liggen de gemiddelde kosten voor elektrisch laden tussen de 22 en 30 eurocent per kWh.

BV: Een voertuig met een accuvermogen van 12KwH heeft een volledig lege accu. ( In meeste gevallen zal dit voertuig op 1 laadbeurt een 60 à 80 km kunnen rijden). Het laden kost dan in dit geval 12 x 0.22 = € 2,64. ( Wat neerkomt op een stroomverbruik van 0.03 – 0.04€ / km)

Kosten

Uiteraard gaat U een hoger stroomverbruik waarnemen. Het gemiddeld verbruik in een Belgische huishouding bedraagt circa 3.500 kW/jaar. Een elektrisch voertuig heeft een gemiddeld verbruik van circa 3.000 kW/jaar. Dit verbruik werd berekend op basis van een jaarlijks afgelegde afstand van 15.000 km.

Kan U besparen op uw verbruik? Dan zeggen wij volmondig ja! U kan opteren om uw voertuig ’s nachts op te laden; zo kan u genieten van een lagere stroomkost ( deze is verschillend per stroomleverancier). Wanneer U beschikt over zonnepanelen kan U zelf stroom gaan opwekken – zo wordt het opladen van uw voertuig over langere termijn gerekend gegarandeerd voordeliger.

EV-Box bezorgt u bij elke laadpaal standaard een laadpas, die u dient te registreren en activeren. Of U kan opteren voor een laadpas-abonnement. Telkens uw voertuig gaat laden en bij het beëindigen van elke sessie wordt dit geregistreerd in onze Backoffice. Met uw account bij onze Backoffice worden de verrekeningen van de laadkosten volledig geautomatiseerd. De maandelijkse facturering kan aan uw werkgever worden bezorgd; u ontvangt de vergoeding. Ook voor de werkgever kan de verrekening verzorgd worden.

Installatie

Een laadstation vraagt zeer weinig onderhoud! Ondanks de geavanceerde technologie is een elektrische auto gemakkelijk te onderhouden. Dit geldt ook voor laadpalen. Onder voorbehoud dat de laadpaal verantwoord is geïnstalleerd en modulair is opgebouwd (zoals EV-Box laadpalen), zal elk onderdeel gemakkelijk vervangen kunnen worden. EV-Box laadpalen hebben een online verbinding, wat ons dus in staat stelt problemen direct op te lossen op afstand. Wel zo handig, want zo kunt u weer snel op weg.

1-fase – 3,7kW: Een 1-fase laadstation maakt gebruik van een standaard 230V aansluiting en heeft standaard 16A vermogen. Het maximale laadvermogen is dan 3,7kW. Elke meterkast beschikt over een 1-fase aansluiting.

3-fase – 11kW: Een 3-fase laadstation maakt gebruik van 3x230V (krachtstroom) en heeft standaard 16A vermogen. Het maximale laadvermogen is dan 11kW. Als u niet over een 3-fase aansluiting beschikt, dan kunt u in de meeste gevallen een uitbreiding bij de netbeheerder aanvragen. De kosten hiervoor zijn vaak gering. Voor informatie en de aanvraag van een een uitbreiding van uw meterkast neemt u best contact op met uw elektricien of netbeheerder.

Een elektrische laadkabel heeft 2 contactpunten: 1 aan de voertuigzijde en 1 aan de zijde van het oplaadpunt. De snelheid van laden is afhankelijk van het oplaadpunt en de mogelijkheden die het voertuig geeft. De laadkabel is een belangrijk onderdeel van het oplaad proces. Wij raden dan ook ten stelligste aan om een kwalitatief goede kabel te kiezen. Dit zorgt voor de meest (brand)veilige en snelle laadoplossing.

Er zijn 2 verschillende typen stekkers en contactdozen ontwikkeld om een elektrische auto op te laden.

  • Op dit moment hebben de Japanse en Amerikaanse* merken een Type 1 contactdoos en alle Europese merken een Type 2 contactdoos.
  • In Europa is de zogenaamde Type 2 contactdoos de officiële standaard, vandaar dat alle (openbare) laadstations voorzien zijn van dit type contactdoos.

Aan de kant van het laadstation zijn alle oplaadpalen voorzien van een Type 2 contactdoos. Er kan dus alleen een verschil zijn aan de autokant.

*De Amerikaanse Tesla Model S is voor Europa voorzien van een Type 2 contactdoos.

Als mijn oplaadkabel te kort is, kan ik dan een verlengsnoer gebruiken?

Nee, Onder geen enkel beding kan en mag u een verlengsnoer gebruiken. Een laadkabel is een speciale kabel, voorzien van communicatiedraad. In de stekkers van het snoer zit een weerstand die communiceert met het laadstation. Wanneer uw kabel te kort blijkt te zijn dient u een langere kabel aan te schaffen. Indient u een (te) lang snoer voorzien heeft, dient U dit elke keer weer netjes af en op te rollen. Daarom is het de beste oplossing om de auto altijd zo dicht mogelijk bij het laadpunt te parkeren.