Hoe lang duurt het om mijn auto op te laden?

De duur van het opladen van uw batterij is afhankelijk van verscheidene factoren:

  • De status van uw batterij op het moment van opladen
  • Het vermogen van de batterij
  • De instellingen alsook het vermogen van het gekozen laadstation

Een (plug-in) Hybride zal ca. 1 tot 4 uur benodigen om de batterij volledig op te laden. Een vol-elektrische wagen vereist een oplaadtijd van 4 à 8 uur.  Wanneer men gaat vergelijken merkt men op dat de voertuigen thuis tot ca. 14 uur aangesloten op een laadstation. Daar waar dit in de werkomgeving ca. 8 uur bedraagt. Conclusie: Wanneer u zowel thuis als op het werk toegang heeft tot een laadstation beschikt u over voldoende tijd om uw voertuig 100% op te laden.

Opladen via een regulier Stopcontact: Wees gewaarschuwd indien u uw elektrische auto oplaadt aan een regulier stopcontact. Deze manier van opladen vereist een speciale laadkabel die kortsluiting en oververhitting voorkomt!  U zult tevens een stopcontact dienen te voorzien in de nabijheid waar u uw wagen parkeert; onder geen enkel beding mag u een verlengkabel gebruiken bij het opladen van uw wagen!

Opladen via een laadpaal / laadstation: Dit is de meest verantwoorde en veiligste methode om uw wagen op te laden. Waarom? Met deze manier van opladen wordt er op de meest efficiënte manier gebruik gemaakt van het vermogen van uw wagen en energiebron. Tevens laadt een laadstation 8x sneller dan een regulier stopcontact; wat betekent dat alle elektrische wagens volledig opgeladen kunnen worden binnen een tijdspanne van 1 à 4 uur.

Hieronder vindt U de Tabel om een overzicht te bekomen van de meest voorkomende batterijvermogens en hun oplaadtijd.

Capaciteit230V400VLaadtijd (20kW) 1-faseLaadtijd (20kW) 3-fase
13A3.0kW9.0kW6 ¾ uur2 ¼ uur
16A3.7kW11.0kW5 ¾ uur1 ¾ uur
20A4.6kW13.8kW4 ½ uur1 ¾ uur
32A7.4kW22.0kW2 ¾ uur1 uur
63A14.5kW43.5kW1 ½ uur¾ uur

De laadtijd van uw batterij is afhankelijk van verscheidene factoren:

  • Het land waar u zich bevindt
  • De status van uw batterij
  • Het vermogen van uw batterij
  • De buitentemperatuur op het moment van laden
  • Het gewicht van uw wagen
  • De gebruikte laadaccessoires én uw rijstijl

Bij de helft (50%) van de totale laadtijd, zal de batterij al tot 80% geladen zijn. De resterende 20% van de batterij wordt geladen via zogenaamde “trickle-“of “drip charging”. Deze methode waarborgt de kwaliteit van de batterij en zorgt ervoor dat deze zo lang mogelijk meegaat.

Snellaadstations: Snellaadstations bevinden zich meestal buiten de steden en/of langs de snelwegen. Door de relatief hoge kostprijs van hardware en installatiebenodigdheden, worden zulke laadstations vrijwel uitsluitend aangekocht en geïnstalleerd op verzoek van lokale gemeenten en overheden. Een snellaadstation laadt razendsnel op (20-30 minuten), doch is het enkel in staat een elektrisch voertuig op te laden tot slechts 80%.